Άνοιξε τις πύλες της η 48η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Γ. Πατούλης: «σε τροχιά ανάπτυξης η Τέχνη της Κεραμικής στο Μαρούσι»

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 438KB|


|donwload file .jpg 507KB||donwload file .jpg 544KB|


 


ʼνοιξε χθες Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου τις πύλες της η 48η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής στο Κεραμικό Κέντρο Αμαρουσίου (Κηφισίας 207, Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης») με τη συμμετοχή 41 καλλιτεχνών και παρουσία των αρχών της πόλης μας, βουλευτών και πλήθους κόσμου.

Η φετινή Έκθεση Κεραμικής είναι αφιερωμένη στην μνήμη της λαογράφου Μπέτυς Ψαροπούλου, για την εξαιρετική προσφορά και την παρακαταθήκη που αφήνει στη νεώτερη κεραμική τέχνη. Η Μπέτυ Ψαροπούλου μαζί με το σύζυγο της διατηρούσε το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής «Ίδρυμα Ψαροπούλου», είναι ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο την Κεραμική στην Ελλάδα.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Γείτονας, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κωνσταντίνου Γαλάνης και του  προέδρου του Συνεταιρισμού Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου κ. Θεόδωρου Πασχίδη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, τόνισε ότι  η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής «αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός ανάμεσα στους κύκλους των κεραμιστών και των αγγειοπλαστών και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την εξέλιξη της τέχνης σήμερα και τις τάσεις που επικρατούν». Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως «είμαστε πραγματικά ευτυχείς γιατί τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε κατορθώσει να δώσουμε νέα ώθηση στην τέχνη της κεραμικής στο Μαρούσι. Σήμερα, πιστεύω ότι αυτή η τέχνη που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Μαρούσι, έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη σε μία σειρά από ενέργειες που λάβαμε με στόχο να προσδώσουμε στην κεραμική το κύρος που της αρμόζει. Θέλω να τονίσω, πως σε κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνουμε, έχουμε στο πλευρό μας την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών.»

Σε ό,τι δε αφορά την δημιουργία του Κεραμικού Χωριού, ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής ήταν και παραμένει η δημιουργία του Κεραμικού Χωριού, γιατί πιστεύω ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κεραμικής και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς καλλιτέχνες να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν έξω από τα όρια της πόλης μας. Δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες, συνεχίζουμε και επιδιώκουμε την εξεύρεση του χώρου που θα μπορέσει να φιλοξενήσει το εγχείρημα και ελπίζω στο προσεχές μέλλον να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι ο χώρος αυτός βρέθηκε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο οι κ. κ. Κακλαμάνης και Γείτονας, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Δήμο Αμαρουσίου και τον Δήμαρχο κ. Πατούλη που στηρίζει την Έκθεση που αποτελεί θεσμό για την χώρα μας, ενώ συνεχάρησαν και την ΠΕΚΑ και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και κρατούν «ζωντανή» την τέχνη της Κεραμικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κώστας Γαλάνης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην απώλεια της Μπέττυς Ψαροπούλου, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη της νεότερης κεραμικής ιστορίας, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Αμαρουσίου και το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους για τη διατήρηση του θεσμού και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Γ. Πατούλη για τη διαρκή συμπαράστασή του στον κλάδο των αγγειοπλαστών και το ενδιαφέρον που δείχνει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων των κεραμιστών.

Στην 48η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής συμμετέχουν με έργα τους 41 κεραμίστες. Το βραβείο φέτος κέρδισε η Θεοδώρα Χωραφά, με το έργο «Τώρα που ναυάγησα έχω καλό ταξίδι». Η Έκθεση θα διαρκέσει από 16 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2009.
Δευτέρα και Κυριακή θα είναι ανοικτή από τις 10:00 – 17:00, τις υπόλοιπες ημέρες από τις 10:00 – 21:00.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ. Ρένα Χαλιώτη και Σπ. Σταθούλης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού κ. Ν. Πέππας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Κ. Αντωνόπουλος κ.α. 


Χαιρετισμός του Δημάρχου Γ. Πατούλη

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο