Άνοιξε τις πύλες της η 46η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής

Print Friendly, PDF & Email
Γ. Πατούλης: ‘Ο Δήμος Αμαρουσίου αναδεικνύει την κεραμική τέχνη, ως σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Αμαρουσίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς’.
 


|download _.jpg file 195KB||download _.jpg file 272 KB||download _.jpg file 262 KB|
 

Κεραμικά έργα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου,  θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την 46η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής που άνοιξε χτες τις πύλες της στο Κοινό, στο Κεραμικό Κέντρο Αμαρουσίου (Κηφισίας 207, αίθουσα «Αλέξανδρος Γαρδέλης»), με τη συμμετοχή 60 καλλιτεχνών-κεραμιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο.


Την έκθεση εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Πασχίδης.


Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δώσει «νέα πνοή στην κεραμική τέχνη, η οποία � όπως είπε –  έχει προσφέρει σημαντικά στον πολιτισμό αυτού του τόπου και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Αμαρουσίου».
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο ανάδειξης του Αμαρουσίου σε ολυμπιακό τουριστικό προορισμό, ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΜΜΕΧ θα επιδιώξει να δημιουργηθεί στο Μαρούσι Μουσείο Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο χώρο του τελευταίου ξυλοκάμινου (περιοχή Λάκκα Κόττου) και Κεραμικό Χωριό που θα αναδείξουν την τέχνη της κεραμικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων με την πόλη Faenza της Ιταλίας και την πόλη της Chaoyang του Πεκίνου ο Δήμος Αμαρουσίου φιλοδοξεί να προάγει σε παγκόσμιο επίπεδο την κεραμική τέχνη του Αμαρουσίου που κατά κοινή ομολογία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.


«Η «καρδιά» της Κεραμικής σήμερα χτυπάει στο Μαρούσι και ανοίγει τις «πύλες» της για να υποδεχθεί  το απόγευμα τους κεραμίστες που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα και από την Κύπρο, με τα αξιόλογα έργα τους.  Το Μαρούσι είναι η πόλη που η Κεραμική έχει τις ρίζες της. Είναι η πόλη που απέκτησε επάξια τον τίτλο της Κεραμούπολης, έναν τίτλο που το  Μαρούσι διατηρεί αναλλοίωτο έως και σήμερα.Η Κεραμική τέχνη, ʽία από τις  αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι συνυφασʽένη ʽε την πορεία και την εξέλιξη του ανθρώπου. Η πολιτιστική της διάσταση και η συʽβολή της στον πολιτισʽό είναι διαχρονική. Ως Δημοτική Αρχή, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που θα κρατήσει ζωντανή την τέχνη των κεραμιστών. Επενδύουμε στον πολιτισμό που συνδέει το χθες, με το σήμερα και το αύριο της πόλης μας και αποτελεί την αφετηρία για νέα επιτεύγματα στο χώρο της Κεραμικής. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε για την πόλη μας ένα καλύτερο μέλλον για την Κεραμική. Ένα μέλλον με καλύτερες υποδομές, με συγκεκριμένο  σχέδιο, δράσεις και ενέργειες και προπάντων με αποτελεσματικότητα. Γιατί το Μαρούσι μας θέλουμε να είναι σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι».


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αμαρουσίου για το ενδιαφέρον που δείχνει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων των κεραμιστών και την ανάδειξη της τέχνης της κεραμικής, εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί στη χώρα μας Ανωτάτη Σχολή Κεραμικής, καθότι όπως είπε η κεραμική τέχνη στο Μαρούσι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «το Μαρούσι έχει το δικό του πολιτιστικό προϊόν και είναι εξαγώγιμο».
Ο κ. Γαλάνης ευχαρίστησε ε πίσης  τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την απόφαση του να πραγματοποιήσει στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής- Ίδρυμα Ψαροπούλου , μια έκθεση  προπομπό της καλλιτεχνικής κεραμικής στο Μαρούσι, της Ήρας Τριανταφυλλίδη, που θα εγκαινιαστεί προσεχώς από το Δήμαρχο Αμαρουσίου στο χώρο του ιδρύματος .


Η ΄Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2007 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 9 π.μ. έως 9 μ.μ.


Μετάβαση στο περιεχόμενο