«Η υγεία δεν είναι πεδίο και αγαθό προς διαπραγμάτευση ανεξαρτήτως περιόδων ύφεσης ή ακμής» τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλης, στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης συμμετέχει στο συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος, παρουσία εκατοντάδων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στο τριήμερο συνέδριο με θέμα: «Μαθαίνω να μην Καπνίζω»   


 


Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσία εκατοντάδων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από 30 σχολεία του Λεκανοπεδίου, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης.              


Στο τριήμερο συνέδριο «Μαθαίνω να μην Καπνίζω», που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «HEART»   παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χριστίνα Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης.
Επίσης ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας, ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος, η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουλούρης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου του Καπνού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας Χριστίνα Γκράτζιου και πολλοί ακόμη καταξιωμένοι εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.


Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου συμμετείχαν  600 και πλέον μαθητές, από το 1ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο, Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων και 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου.
Συμμετείχαν επίσης μαθητές από τα σχολεία των Δήμων Ψυχικού, Ηρακλείου, Βριλλησίων, Μελλισίων, Αγ. Παρασκευής, Ηλιούπολης, Ν. Φιλαδέλφειας, Βάρης, νέας Σμύρνης, Κορυδαλλού κ.α.     
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την παρουσία της νέας γενιάς στο συνέδριο «που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και είναι χρέος μας μέσα από δράσεις όπως αυτή, να τη μυήσουμε σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής μακριά από βλαβερές για την υγεία και την ποιότητα ζωής συνήθειες».           


Στην τοποθέτησή του σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και απασχόλησαν τις εργασίες του συνέδριου, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται ως απόρροια της οικονομικής κρίσης μία ανησυχητική τάση αύξησης της κατανάλωσης και στροφή προς φθηνά προϊόντα καπνού, τόνισε:
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί  εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία και υπαγορεύει ως επιτακτική την ανάγκη να ενταθεί η διαδικασία ελέγχου των προϊόντων που κυκλοφορούν στη αγορά, όπως και θετικές είναι οι προτάσεις που εξετάζονται στην κατεύθυνση της αποτροπής και μείωσης του καπνίσματος, με τα οικονομικά εργαλεία αποτροπής να έχουν βαρύνουσα σημασία.
Επίσης –πρόσθεσε -μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σε τοπικό, αλλά και ευρύτερο επίπεδο, μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό ή την παύση της καταστροφικής για την υγεία αυτής συνήθειας. Προς την ίδια  κατεύθυνση συμβάλλουμε και εφαρμόζοντας με αυστηρότητα την ισχύουσα νομοθεσία κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες που σέβονται τους πολίτες τους.
Παράλληλα σημείωσε μεταδίνοντας και πολλαπλασιάζοντας τα αντικαπνιστικά μηνύματα, ώστε να γίνει τρόπος ζωής από τα πρώτα σχολικά βήματα των παιδιών μας, μπορούμε να τα προσανατολίσουμε να οικοδομήσουν μία υγιεινότερη στάση ζωής, χωρίς τσιγάρο.»
Ειδική αναφορά έκανε ο κος Πατούλης και στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος που αποτελεί αιτία θανάτου 600.000 ατόμων ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Καταλήγοντας  –υπογράμμισε- ότι όλοι και ιδίως οι ιθύνοντες της Πολιτείας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Υγεία δεν είναι πεδίο και αγαθό προς διαπραγμάτευση ανεξαρτήτως περιόδων ύφεσης ή ακμής. Και με αυτό ως αρχή, η Πολιτεία να αναπροσαρμόσει τη μέχρι σήμερα στάσης της και να παρέχει σε όλους τους ασθενείς – καπνιστές τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στις κατάλληλες φαρμακευτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος».                           
                                                 


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο